Ρημαγμένοι Τόποι
Εμιλιάνο Μόνχε
“Ένα οδυνηρό και μοιραίο άσμα, οι Ρημαγμένοι Τόποι ρίχνουν φως στους χιλιάδες ανώνυμους μετανάστες που πετιούνται στους δρόμους. Ανατριχιαστικό και βάναυσο, το βιβλίο είναι μια επιτομή της ανθρωπότητας στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.”
— Ariane Singer, Le Monde
Ρημαγμένοι Τόποι
Με ένα βαθιά πολιτικό βιβλίο, ο Εμιλιάνο Μόνχε σκιαγραφεί το σύγχρονο Μεξικό· με ένα μαύρο μυθιστόρημα απαντά με σκληρότητα στη σκληρότητα του κόσμου. Με φόντο την επικράτεια των συνόρων και πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που παγιδεύονται από άγρια κυκλώματα, μιλά για τους αναγκαίους παρείσακτους του κόσμου και μας καλεί να βιώσουμε μέσα από την πρόζα του την ισότητα στον κίνδυνο που δεν γνωρίσαμε ποτέ, να κάνουμε μέσα από τις σελίδες του «ένα αιματοβαμμένο ταξίδι σε έναν κόσμο όπου η καλοσύνη έχει εξαλειφθεί και σχεδόν κάθε ηθικός κανόνας έχει καταρριφθεί» (David Hill, Weekend Herald).
Ο Μόνχε εισβάλλει στη ζούγκλα που χωρίζει το Μεξικό από τη Βόρεια Αμερική, έχοντας ως μοναδικό φως στο πυκνό σκοτάδι τη γραφή του. Δύο άνθρωποι –έρμαια του άγριου συστήματος που τους συντηρεί–, η Επιτύμβια και ο Επιτάφιος, διακινητές ανθρώπινων ζωών, διασχίζουν πάνω στα διαλυμένα φορτηγά τα σύνορα της γης, συνθέτοντας μια σύγχρονη τραγωδία με απρόσμενη τροπή. Κι εδώ ακριβώς είναι που επιβεβαιώνεται η καθαρτική μαεστρία του Μεξικανού συγγραφέα, ο οποίος, χωρίς να παίρνει θέση, ανοίγει παράθυρα σε κόσμους διαφορετικούς από τον δικό μας, για να ανατρέψει ό,τι μέχρι τώρα θεωρούσαμε ανθρώπινο, σε μια πλοκή όπου ο έρωτας τελικά εφορμεί στην πραγματικότητα.
Βασισμένος σε περισσότερες από 1.800 μαρτυρίες, ο Μεξικανός συγγραφέας απαντά με τον δικό του τρόπο στο ερώτημα του Μπρεχτ για τη σιωπή των ποιητών στους σκοτεινούς καιρούς και μας παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα, αρχικά προορισμένο για το θέατρο, που καταγγέλλει με μοναδικό τρόπο την αποτυχία των σύγχρονων κοινωνιών, μέσα από μια σκληρή ιστορία βίας για την οικονομική μετανάστευση, που σκοπό έχει να εξανθρωπίσει και συνάμα να δώσει πρόσωπο στους πρωταγωνιστές του.
«Η ρεαλιστική, θανατηφόρα επίκαιρη μυθοπλασία του Μόνχε είναι μια δυσβάσταχτη μεταφορά για τον κόσμο μας που έχει τρελαθεί. Οι χαρακτήρες του, όσο διεφθαρμένοι κι αν είναι, συχνά αποκαλύπτουν ίχνη ενσυναίσθησης, αμφιβολίας για τον εαυτό τους, ακόμα και καταπιεσμένης φρίκης» (Eileen Battersby, The Observer) και ο ίδιος, αν και αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, προσπαθεί μέσα από τις σελίδες του να ανοίξει μονοπάτια, κατά μήκος των οποίων αν πορευτούμε, δύναται να φέρουμε αλλαγές.
“Ο αδυσώπητος ρυθμός και η ζωντανή γλώσσα [...], που περιλαμβάνει φράσεις από τον Δάντη και αποσπάσματα από μαρτυρίες πραγματικών μεταναστών, μας φέρνει αντιμέτωπους με το σωματικό και συναισθηματικό άγχος εκείνων που διακινδυνεύουν τα πάντα με αντάλλαγμα την αμυδρή ελπίδα για μια καλύτερη ζωή πέρα από τα σύνορα. Σε ένα αξιοσημείωτο λογοτεχνικό κατόρθωμα, αυτή η ιστορία των τρομερών γεγονότων μιας μέρας φωτίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον [...] της βίας και των ονείρων σε μια διαλυμένη γη.”
— Shoba Viswanathan, Booklist
Εμιλιάνο Μόνχε
Ο Εμιλιάνο Μόνχε γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1978. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, όπου και δίδαξε για αρκετά χρόνια. Αρθρογραφεί για διάφορα έντυπα, ενώ έχει μόνιμη στήλη στην εφημερίδα El País. Το πολυμεταφρασμένο έργο του περιλαμβάνει τις συλλογές διηγημάτων Arrastrar esa sombra (2008) και La superficie más honda (2017), και τα μυθιστορήματα Morirse de memoria (2011), El cielo árido (2012), Ρημαγμένοι Τόποι [Las tierras arrasadas] (2018), No contar todo (2018), Tejer la oscuridad (2020), Justo antes del final (2022) και Los vivos (2024). Ο Μόνχε, σε πρόσφατη συνέντευξή του, υποστηρίζει ότι οι συγγραφείς είναι σαν τα χταπόδια: «Υπάρχει ένας κεντρικός εγκέφαλος, που είναι ο συγγραφέας, και μετά κάθε πλοκάμι, που είναι κάθε βιβλίο, επίσης με τον δικό του εγκέφαλο. Το καθένα από αυτά προσλαμβάνει με τρόπο διαφορετικό την πέτρα ή την άμμο στον πάτο της θάλασσας, τη θερμοκρασία του νερού».
Τίτλος πρωτοτύπου: Tierras Arrasadas
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Επιμέλεια - Διόρθωση: Γιώργος Κασαπίδης
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Tania Cimatti
Σχεδιασμός εξωφύλλου - Εικαστική επιμέλεια: João Linneu/ Void
19 €
376 σελ.
ISBN: 978-618-87403-1-0